Raad van Kerken Zuidhorn

10 november- Francesco, een theaterstuk van Peter Vermaat met levensgrote poppen


 Francesco, oftewel Franciscus van Assisi (1181/82 – 1226) was een Middeleeuwse heilige. Al had het weinig gescheeld of hij was geëindigd niet als heilige maar als ketter. In zijn tijd was het leven in vrijwillige armoede een teken van ketterij. Prekende armoedzaaiers trokken door de straten van steden. Zij protesteerden tegen de rijkdom van de kerk en de groeiende rijkdom van burgers. Van de paus kreeg Franciscus de opdracht de armoedebeweging een plek binnen de kerk te geven. Heeft Franciscus zich door deze opdracht van de paus laten inkapselen in de kerk of kon hij juist daardoor inspiratiebron voor velen worden?

Franciscus sloot een denkbeeldig huwelijk met Vrouwe armoede. Bedelend trok hij door de straten met elf volgelingen. Dit twaalftal wilde zo ware volgelingen van Jezus zijn. In dit geval de Jezus zoals zij hem zagen: een arme Jezus zonder dak boven zijn hoofd.

Peter Vermaat brengt dit oude verhaal tot leven. Voor onze moderne ogen en oren speelt zich het verhaal af hoe om te gaan met bezit. Kan de protesthouding van Franciscus ten opzichte van bezit en welvaart voor onze samenleving inspirerend zijn? Of blijft Franciscus toch de dwaze dromer, die zich buiten de samenleving plaatst? Kortom een genoeglijk avondje theater. Maar ook een avond die te denken geeft. (Zie ook: www.petervermaat.nl)

Datum vrijdag 10 november 2017

Tijd en plaats 20.00 – 22.00 uur, Cultureel Centrum Zuidhorn, Jellemaweg Zuidhorn

Entree 10 euro (te betalen op de avond zelf)

Opgave via winterwerk of opgaveformulier in de bibliotheek

Alle rechten voorbehouden, 2010, Raad van Kerken Zuidhorn | Inloggen