21 februari - Stefan Hertmans, de bekeerlinge

Gesprek naar aanleiding van een roman

Het veranderen van geloof of levensovertuiging kan diep ingrijpen in het leven. Meestal is liefde een aanleiding. Het betekent afscheid van de eigen familie en omgeving, van geleerde overtuigingen. Ingrijpend. Stefan Hertmans schrijft over een vrouw uit gegoede kring, die van christelijke huize is. Plaats van handelen: het noorden van Frankrijk. Tijd: de elfde eeuw. Vigdis ziet de jonge, joodse David, afkomstig uit Narbonne in het zuiden. Hij is student aan een jeshiva. Vigdis voelt zich tot hem aangetrokken. Er ontstaat een geheime liefdesrelatie tussen de twee. David en Vigdis besluiten te vluchten naar Narbonne. Zij worden achtervolgd door ridders in dienst van haar vader. In Narbonne wordt Vigdis Hamoutal, een joodse vrouw. Zij vluchten verder naar een dorp in de Pyreneeën.

Als David vermoord wordt bij een rooftocht van kruisridders en haar oudste twee kinderen ontvoerd worden gaat Hamoutal op zoektocht naar Egypte. Daar trouwt zij opnieuw. Toch blijft zij haar twee oudste kinderen zoeken. Zo komt zij opnieuw in de Pyreneeën. De tijd waarin het verhaal speelt is turbulent: kruistochten, ketterse groepen (o.a. katharen).

Hertmans vertelt niet alleen het verhaal van Vigdis/Hamoutal, maar vertelt ook over zijn eigen reis als nabootsing van die middeleeuwse reis. Al met al een mooi geschreven boek met een interessant thema. Een historisch decor aangevuld met verbeelding.

Op één avond willen wij kijken naar het boek, inzicht krijgen in de tijd van het verhaal, maar vooral met elkaar spreken over de bevrijding en het verlies bij het veranderen van religieuze overtuiging. Actueel in een tijd met huwelijken tussen christenen en moslims.

Gespreksleiding ds. Henk Pol

Datum woensdag 21 februari 2018