WinterWerk Zuidhorn 2024-2025

Welkom bij het WinterWerk van de Raad van Kerken Zuidhorn.

Wij bieden een breed scala aan activiteiten op het gebied van vorming en toerusting. De opzet is nadrukkelijk oecumenisch van aard. Ook mensen  die niet betrokken zijn bij een kerkelijke gemeente zijn van harte welkom!

 Opgave kan via een e-mail naar winterwerkzuidhorn@gmail.nl

Graag voor 3 oktober 2024 opgeven!

 Later kan vaak ook nog, maar bepaalde activiteiten hebben een maximum aantal deelnemers.

De activiteiten –behalve het kloosterweekend en de activiteiten van Rondje kerkbezoek – zijn gratis, maar u moet wel zelf koffie of thee betalen.

Vervoer: bij slecht weer of wanneer u slecht ter been bent kunt u contact opnemen met de inleider of bovenstaand mailadres. Wij proberen dan vervoer te regelen.

Adressen waar de verschillende activiteiten gehouden worden:

Dorpskerk, Kerkstraat 18, 9801 CN   Zuidhorn (ingang ook aan Jellemaweg)

Klein Hanckema, Kerkstraat 14, 9801 CN Zuidhorn, tel 06-42554544

 

Gastkerk, De Gast 58a, 9801 AG Zuidhorn

De Gasthorn, naast de kerk, tel 502864

 

 St. Jozefkerk, De Gast 38, 9801 AE Zuidhorn

R.K.-pastorie, naast de kerk, tel 06 26319428

 

 Doopsgezinde Vermaning, Langestraat 62,  9804 PL Noordhorn

De Schuilplaats, achter de kerk,  tel 0594-504235

 

Programma

1. Stiltemoment

Iedere vrijdagavond van 19.30 – 20.00 uur, behalve in de maanden juli en augustus

 De Dorpskerk, al eeuwenlang een kleine oase in Zuidhorn.

 Alles ademt er rust en stilte.

Het gebouw is omgeven door oude bomen en verweerde stenen.

Bij de voormalige pastorie waakt een enorme ginkgo, de boom die symbool staat voor hoop.   

In de kerk vind je rust, kunnen je gedachten stilvallen en kom je tot jezelf.

Het leven is zo vol en gehaast. De sfeer in deze eeuwenoude kerk zorgt voor ontspanning.

Het  stiltemoment… loslaten en opladen, in een inspirerende omgeving!

Ontspanning vinden in de stilte. Een gedicht of tekst in je opnemen en luisteren naar een muziekfragment.

Verder niets.

Van harte welkom!

 

2 Van Alfa tot Omega

Een cursus Grieks van het Nieuwe Testament

dinsdag 8,15, 22 en 29 oktober, 5,12,19 en 26 november

19.30 uur, de Gasthorn

Cursusleider Hans Jongejan

 

Het Nieuwe Testament is in het Grieks geschreven. Alfa en omega vormen de eerste en de laatste letter van het Griekse alfabet, de voorloper van het ons bekende alfabet.

Als wij Bijbelvertalingen met elkaar vergelijken, ontdekken we al snel dat ze onderling verschillen. Wat is nu de juiste vertaling? Dat kunnen we alleen te weten komen door de oorspronkelijke tekst te lezen. Dat is het doel van deze cursus.

De eerste vier avonden besteden we aan het leren schrijven van het Griekse alfabet, een inleiding op de grammatica en het lezen van korte teksten.

De volgende lessen zijn gewijd aan het bestuderen van gedeelten uit het evangelie of de brieven.

Dit najaar is het onderwerp 

“Want wij zijn van zijn geslacht”

Lucas heeft zowel het evangelie als de Handelingen der Apostelen geschreven. In beide boeken is de invloed van zijn opvoeding en opleiding merkbaar. Hij is heel goed thuis in de Griekse vertaling van het Oude Testament, maar dat geldt evengoed voor de Griekse cultuur. Wij gaan op zoek naar sporen van die cultuur in het boek Handelingen.

De cursus is bedoeld voor kerkgangers en andere geïnteresseerden.

Tijdens de introductiebijeenkomst worden nadere afspraken gemaakt. In principe worden alle acht lessen op dinsdagavond gegeven van 19.30 tot 21.30 uur.

Benodigd: Een schrift voor het maken van aantekeningen.

Kleine Griekse grammatica, door Nuchelmans-Diercks. Vanaf de 19* druk. Dit boek is in de boekhandel te bestellen, maar is ook tweedehands verkrijgbaar. 

 

3 Film: Pausin Johanna

donderdag 24 oktober 19.30 uur in Klein Hanckema, Kerkstraat 14-16

Inleider Hilda van Schalkwijk

 Eeuwenlang werd in Rome  het verhaal verteld van een vrouw die tot paus was gekozen, paus Johannes VIII.  Is er werkelijk een vrouw geweest die als man verkleed, paus is geworden? Peter Stanford is een bekende Engelse journalist en schrijver van boeken over geschiedenis en theologie. Toen hij in Rome was, raakte hij geïntrigeerd door de figuur van Johanna. Hij deed grondig onderzoek naar wat over haar bekend was.

De RK Kerk heeft grote moeite met dit verhaal, omdat het een smet zou werpen op het pausschap (hoezo een smet?!) en doet het af als een legende.

Voor we naar de film gaan kijken, wil ik kort iets vertellen over het onderzoek van Peter Stanford en tot welke conclusies hij komt.

De film is gebaseerd op de roman van de schrijfster Donna W. Cross. Enkele elementen die in bijna alle verhalen over Johanna terugkomen, zijn: dat haar vader uit Engeland kwam, dat Johanna in Mainz geboren is, dat ze in Fulda haar opleiding heeft gehad en dat ze in Rome tot paus gekozen is, dat ze geliefd was, totdat….

In de film komt de wereld van de 9e eeuw tot leven. Het leven toen verschilt in bepaalde opzichten van onze tijd, maar de emoties zijn vaak dezelfde: moed, verlangen naar macht, angst om ontmaskerd te worden, onverwachtse vriendschap, gekonkel, liefde, jaloezie…

U bent allen van harte welkom!

 

 

4 “Waar blijft Hij nu?”

donderdag 31 oktober en 14 november van 20.00 tot 21.45  in de Gasthorn

Begeleiding ds. Anne Elverdink

In 2005 hield ds. Orlando Bottenbley in de Bethelkerk in Drachten meerdere preken over de wederkomst. Bottenbley gaat er van uit dat hij de wederkomst nog mee zal maken.

Aan een inschatting wanneer Christus terug zal komen, zal ik me niet wagen, maar ik wil graag  met u kijken hoe we er mee om kunnen gaan als wachten lang duurt.

Het gegeven dat de wederkomst op zich laat wachten (in het Duits “Parusie-verzögerung”) is een terugkerend thema in het Nieuwe Testament. Met NLB 751: 2 zingen we “Zijn komst wordt door geen macht vertraagd, Hij heeft het zelf beloofd” Nou, dat Hij beloofd heeft te zullen komen, lijkt mij duidelijk. Maar “niet vertraagd”?!?

In de evangeliën vinden we 2 verhalen die sterk doen vermoeden dat wachten op de komst van de Heer ook daarin een rol speelt:

Het eerste is het verhaal van de dochter van Jaïrus uit Markus 5. Jaïrus roept Jezus te hulp als zijn dochtertje ernstig ziek is. Maar het duurt lang voordat Jezus komt. Als dan zijn dochtertje overlijdt, denkt hij ‘Laat dan ook maar!’ Maar Jezus zegt: Blijf geloven!

Het tweede verhaal is dat van de opwekking van Lazarus uit Johannes 11. Jezus komt daar pas de vierde dag nadat Lazarus is overleden. In de Bijbel kan op de 3de dag nog iets wonderlijks gebeuren, maar de vierde?!

Twee verhalen dus, volgens mij, waarin ook iets meeklinkt van het wachten dat langer duurt. Maar ook al komt Jezus later dan verwacht, Hij komt niet TE laat!

Beide avonden zullen we kort enkele zaken benoemen rondom de wederkomst om vervolgens één van beide evangelieverhalen met elkaar uit te diepen.

 

5 Paulus & Co

woensdag 6 november, 20.00 uur in de Sint-Jozefparochie

Inleider Peter van Kruining

In de brieven van Paulus en in het boek Handelingen komen we nogal wat namen tegen van medewerkers en medewerksters van Paulus: Timotheus, Titus, Barnabas, Markus, Febe, Prisca en Aquila, Lukas  en nog vele anderen.

Wat weten we eigenlijk van hen? En kunnen ze ons iets leren? Kunnen ze ons bemoedigen, inspireren, tot voorbeeld zijn?

Aan de hand van het boekje “Paulus & Co” van Wiland Wiemer gaan we eerst zien wie bijvoorbeeld Barnabas was, wat hij deed, wat zijn verhouding tot Paulus was. Daarna gaan we in gesprek over de vraag hoe Barnabas ons kan  inspireren, of hij ons iets kan leren, of hij ons tot voorbeeld kan zijn, of hij ons kan  bemoedigen. Vervolgens gaan we ons verdiepen in Markus en zo verder.

Het is de bedoeling op deze avond eerst te spreken over de medewerkers waar we het meest van weten: Barnabas, Markus, Silas en Timotheus. Als de tijd het toelaat zullen we nog andere medewerkers en medewerksters van  Paulus gaan ontmoeten.

 

 

 

 

6 Rondje kerkbezoek

 

1 Bonifatiuskapel in Dokkum, woensdagmorgen 13 november 2024

Dit is een inspirerend bedevaartsoord, dat een bezoek waard is, ook vanwege de historie. Het is 1270 jaar geleden, dat de Engelse missionaris Bonifatius bij Dokkum werd vermoord.

100 jaar geleden heeft Titus Brandsma deel genomen aan de 1e pelgrimage naar Dokkum. Daar werd 10 jaar later met gele kloostermoppen een kapel gebouwd in de vorm van een Romaans amfitheater. De in een halfrond gemaakte zitplaatsen zijn overdekt en middenin is het niet overdekte deel: de Lichthof.

In het Processiepark rondom de kapel staan 14 kruiswegstaties, die men met een audiotour of aan de hand van een boekje met gebeden van Titus Brandsma kan volgen.

Deelnamekosten 3 euro, exclusief koffie in ontvangstruimte.

We kunnen daarna ook nog naar het Bonfatiusmuseum, dat zich vlakbij bevindt. Kosten 7,50 euro, gratis met museumkaart

2 Nijkleaster in Jorwert, woensdagmorgen 10 april 2025

Nijkleaster (nieuwe klooster) wil een plek zijn van stilte, bezinning en verbinding.
Een bijzondere plek op het Friese platteland waar je in alle rust op adem kunt komen, dat hebben we al twee jaar kunnen ervaren met een groep.
Elke woensdag wordt een kleasterochtend met kleasterkuier (wandeling) aangeboden, die begint om 9.30 begint met een bezinningsmoment in de oude Radboutkerk. Na een kopje koffie wordt er daarna ca een uur gewandeld en de morgen wordt gezamenlijk afgesloten met een zelf meegebrachte lunch. (deelnamekosten 5 euro pp)

Voor beide bezoeken reizen we gezamenlijk met auto’s.

Voor elk bezoek hebben we overleg over vertrektijd en verdeling én kosten voor het vervoer per auto.
Begeleiding Renée ter Veer

 

 

7 Democratie vraagt om religie

maandag 25 november 2024, 20.00 uur in de Vermaning, Langestraat 72, Noordhorn

Gespreksleiding ds. Henk Pol

Democratie vraagt om religie. Een uitdagende gedachte. Het tegendeel wordt vaak beweerd: religie is  ondemocratisch. Hartmut Rosa, Duits socioloog, hield in 2022 een lezing voor een bisschoppelijke conferentie in Würzburg over dit thema. Vervolgens verscheen deze lezing gewijzigd in druk (Boom 2024). Ronald van Raak (voormalig Tweede kamerlid, nu hoogleraar in Rotterdam) schreef een woord vooraf.

Rosa geeft als socioloog een scherpe analyse van de Duitse (en misschien ook van de Nederlandse) samenleving. Hij laat zien hoe wij in een economisch model van groei zitten. Ieder mens moet het zelf maar zien te redden. Dat levert spanningen op met een burn-out als gevolg. Om duidelijk te maken waarom een mens de ander nodig heeft, gebruikt Rosa het begrip resonantie. Een geluid wordt geproduceerd, maar bereikt pas zijn doel als er een hoorder is.

Aan de hand van een aantal concrete vragen willen wij spreken over individualisme, samenleven, economische groei, maatschappelijke gevolgen. Heeft religie – concreter een gemeente, een kerk – een maatschappelijke betekenis?

 

Het is niet nodig het boekje van Rosa (76 blz.) gelezen te hebben, al is het lezen wel de moeite waard.

 

 

 

8 Troost (en veerkracht)

 donderdag 12 en 19 december, 20.00 uur in de Vermaning, Langestraat 72 Noordhorn

Begeleiding  Yke Luinenburg

Hoe ga je om met verlies, met grote tegenslagen, met ziekte of de verschrikkingen van een oorlog? Hoe kun je dan verder? Geborgenheid en troost zoeken, alles aanvaarden of met de moed der wanhoop voortgaan?

De Canadese schrijver, essayist, historicus en oud-politicus Michael Ignatieff gaat in zijn boek “Troost. Als licht in donkere tijden” te rade bij filosofen, musici, dichters en schilders. Bij de Psalmen en Job, bij Paulus, maar ook bij Cicero, Dante, Hume, Mahler, El Greco Marx en Camus. Hij loopt een groot stuk van de Westerse geschiedenis langs. Naast beschrijvingen van personen en hun gedachten geeft hij ook zijn eigen commentaar.

Naar aanleiding van de Psalmen schrijft hij: “Het is hun buitengewone vermogen om woorden te geven aan onze eigen twijfels, ons gekmakende gevoel van de ondoorgrondelijkheid van de wereld, de afwezigheid van rechtvaardigheid, de wreedheid van het lot, en ons verlangen naar een wereld waarin onze ervaring bevestiging en betekenis vindt.”

Het is een dik en grondig boek. Wij zullen verschillende mensen en hun ideeën nader belichten en daarbij stukjes uit het boek lezen. Er wordt van tevoren voor kopieën gezorgd. Uiteraard is er veel ruimte voor gesprek.

 

 

9 Film: Courageous

 dinsdag 14 januari 2025, 19.30 uur in de Vrijthof, de Gasthorn

Begeleiding ds Anne Elverdink

In Amerika maken de (evangelicale) broers Alex en  Stephen Kendrick al zo’n 20 jaar furore met hun films. Dit najaar komt hun zevende film uit, getiteld “The Forge”, (de smederij/ smeltoven); over een jongen van gescheiden ouders, die als adolescent zijn plek en zijn weg probeert te vinden, maar daar wel wat hulp bij kan gebruiken. Eerder verschenen o.a. Fireproof (2008), over een brandweerman die moet voorkomen dat zijn huwelijk uitbrandt. En Warroom, over een vrouwelijke makelaar die al heel wat huizen verkocht heeft. Op zeker moment wordt ze gevraagd het huis van een oudere dame te verkopen. Dat huis blijkt een gebedskamer (Warroom) te hebben die in veel meer huizen een plek zou verdienen.

Ik stel voor om met elkaar de film “Courageous” te bekijken. De film begint met een scene waarin een vader bij een benzinepomp zijn auto vol tankt. Als hij even iets haalt om ook de voorruit schoon te maken, steelt iemand zijn auto en wil er mee weg rijden. Op de achterbank zit echter in een kinderzitje het zoontje! De vader bedenkt zich niet en probeert, hangend door het zijraam van de auto, de autodief tot stoppen te dwingen, wat tot een levensgevaarlijke situatie leidt. Betreffende vader is politieagent; een stoere, dappere man; gewend om beroepsmatig de orde te handhaven … Maar hoe doe je dat in je eigen gezin, wat voor moed (courage) wordt daar soms van ouders/ vaders gevraagd? Hoe kun je daar, met hangen en wurgen soms, bijsturen?

 

10 Ionaviering voorbereiden

voorbereiding: dinsdagmiddagen 7 en 14 januari 14:00 –15:30 uur in Klein Hanckema

Ionaviering: zondag 9 februari 19:30 uur in de Vermaning

Begeleiding Janny Bekkema en Brecht Gerbrandy

In twee bijeenkomsten maak je kennis met de spirituele traditie van Iona en bereiden we samen een Ionaviering voor. In de eerste voorbereidingsbijeenkomst zal er wat meer informatie gegeven worden over Iona, om daarna samen een begin te maken met de voorbereiding van de viering. In de tweede bijeenkomst zal deze viering verder worden voorbereid. De Ionaviering zelf wordt gehouden op zondag 9 februari 2025 om 19:30 uur in de doopsgezinde vermaning.

Ionavieringen zijn geïnspireerd door de liturgie van de oecumenische gemeenschap op het gelijknamige Schotse eiland. Deze gemeenschap is uitgegroeid tot een wereldwijd netwerk dat zich inzet voor vrede, gerechtigheid en heelheid van de schepping. Er worden liederen uit de Iona-traditie gezongen, waarbij de gelezen teksten en gezongen melodieën zich kenmerken door eenvoud. Uiteraard is ook iedereen die niet meedoet aan de voorbereiding van harte welkom in deze laagdrempelige oecumenische viering.

 

11 Eenzaamheid

donderdag 16 januari 2025, 19.30 uur in Klein Hanckema

Inleider  pastor Hilda van Schalkwijk

Eenzaamheid is in onze samenleving een groot probleem, ook in het Westerkwartier, zo blijkt uit een onderzoek dat in onze gemeente is gedaan. Ruim 40% (!) van alle volwassenen voelt zich matig tot ernstig eenzaam. Er zijn verschillende soorten eenzaamheid: je kan je eenzaam voelen,

– omdat je niet veel contacten hebt

– omdat je geen hechte, intieme band hebt met een levenspartner of een hele goede vriend/vriendin

– omdat je je verloren voelt, je afvraagt wat de zin van je leven is, geen doel hebt in je leven.

Ik wil de avond beginnen met een inleiding over vragen als: wie lopen extra risico om eenzaam te zijn? Wat zijn de gevolgen van eenzaamheid, zowel mentaal als fysiek?

Ik hoop dat we daarna tot gesprek kunnen komen over vragen als: ken je mensen in je omgeving die eenzaam zijn? Of heb je misschien zelf in bepaalde periodes van je leven je alleen gevoeld? Wat hielp om je minder eenzaam te voelen?

Zeggen dat je je (soms) eenzaam voelt, lijkt een soort taboe te zijn. Waarom toch? Het blijkt dat heel veel mensen hiermee worstelen. Het praten erover  zou ons kunnen helpen om meer oog te krijgen voor de eenzaamheid die er is onder mensen. En misschien ons ook kunnen helpen om manieren te vinden hoe die eenzaamheid te doorbreken.

Geen gemakkelijk onderwerp, wel heel zinvol!

 

 

12 Gebruik van de Bijbel in maatschappelijke en ethische vragen

woensdag 22 januari 2025, 20.00 uur in De Vermaning

Gespreksleiding ds. Henk Pol

Bij vele ethische en maatschappelijke vragen komt vaak de Bijbel ter sprake. Een gedachte uit de Bijbel moet de eigen gedachte ondersteunen. Soms wil een gesprekspartner juist met een Bijbelcitaat de mening van de ander ontkrachten. Resultaat: een gesprek wordt een discussie.

Dat roept vragen op. Is het van betekenis in moderne vragen de Bijbel ter sprake te brengen? Een paar jaar geleden verscheen de Nashville verklaring. Met Bijbelteksten werd homoseksualiteit afgewezen. Of dit een juist Bijbelgebruik is, valt te bezien.

Is de wereld van nu in het licht van de klimaatproblematiek en zorg voor het milieu eenzelfde wereld als de wereld van de Bijbelschrijver. Is schepping gelijk te stellen met natuur?

In vooral bepaalde gemeentes roept de plaats van vrouwen vooral bij sommige mannen vragen op. Met als gevolg spanningen in een lokale en landelijke gemeenschap.

En hoe zit het met slaven in de Bijbel in relatie tot de vragen van tot slaaf gemaakten in onze hedendaagse wereld?

Er zijn uiteraard nog andere vragen te stellen. Wij willen de vraag bespreken of je de Bijbel kunt gebruiken bij actuele vraagstukken. Of is het zo, dat de Bijbel de buikspreker is van de eigen opvattingen? En als je de Bijbel opslaat, hoe lees je dan? En hoe maak je een Bijbelverhaal gesprekspartner in onze gesprekken?

De avond van samen spreken heeft als brandpunt het zoeken naar een juist Bijbelgebruik.

 

13 Sufjan Stevens: muziek die je aan het denken zet

donderdag 30 januari, 20.00 uur in Klein Hanckema, Kerkstraat 14-16

Begeleiding Yke Luinenburg

Sufjan Stevens is een Amerikaanse singer-songwriter en multi-instrumentalist, bekend om zijn mix van folk, pop en symfonische muziek. Zijn muziek wordt gekenmerkt door complexe arrangementen, delicate melodieën en introspectieve teksten die vaak diepe emotionele en spirituele thema’s verkennen.

Stevens’ muzikale stijl is veelzijdig en innovatief. Hij gebruikt een breed scala aan instrumenten, waaronder banjo, gitaar, piano, en blaasinstrumenten, vaak in rijke, gelaagde composities. Dit vermogen om verschillende genres te combineren heeft hem een unieke plek binnen de hedendaagse muziek bezorgd.

De teksten van Sufjan Stevens zijn diepgaand en vaak autobiografisch, en behandelen een breed scala aan thema’s.

Veel van Stevens’ werk is geworteld in zijn persoonlijke ervaringen en familierelaties. Zo is “Carrie & Lowell” (2015) een intiem album dat de dood van zijn moeder en de impact daarvan op zijn leven onderzoekt. De emotionele eerlijkheid en rauwe kwetsbaarheid hebben veel mensen diep geraakt.

Stevens’ christelijke geloof speelt een belangrijke rol in zijn muziek. Albums zoals “Seven Swans” bevatten expliciete religieuze verwijzingen en onderzoeken thema’s van geloof, verlossing en spirituele strijd. Zijn behandeling van religie is echter vaak genuanceerd en niet dogmatisch, wat het toegankelijk maakt voor een breed publiek.

Stevens verkent vaak existentiële thema’s zoals dood, betekenis en menselijke kwetsbaarheid. Zijn teksten zijn poëtisch en introspectief, vaak rijk aan symboliek en metaforen.

Sufjan Stevens’ muziek stemt tot nadenken en napraten!

 

14 Rationeel of Relationeel

woensdag 12 en 26 februari 2025 van 20.00 tot 21.45 uur in Klein Hanckema

Begeleiding ds Anne Elverdink

 Sinds de Verlichting (18e eeuw, met wortels al in de 17e) wordt in onze westerse wereld (en daarbuiten) sterk gedacht vanuit de mens en wat wij mensen met ons verstand (de Ratio) kunnen verklaren en beredeneren. De filosoof René Descartes zette de toon met zijn “Cogito ergo sum”; “Ik denk, dus ik besta”.

Die nadruk op de ratio heeft ons met name in de exacte wetenschappen heel veel opgeleverd!

Ook in de theologie werkte die sterk rationele benadering door. Kunnen wonderen eigenlijk wel? Tegelijk dreigen we met die hele rationele benadering ook iets kwijt te raken: wie of wat kan ons nog ‘leren leven van de verwondering’?

Blaise Pascal was natuurwetenschapper en wiskundige. Pascal had, in tegenstelling tot de Paus in Rome, geen moeite met nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen als van Galilei en Copernicus. Pascal nam de exacte wetenschappen volstrekt serieus. Maar daarnaast was hij ook een diep religieus mens. Pascal stelt dat naast het verstand, ook ons gevoel en dat liefde bronnen van kennis zijn voor ons mensen.

Op zeker moment had Pascal een intense bekeringservaring. In flarden zette hij daarvan één en ander op papier, en naaide het in de zoom van zijn jas (waar ze later gevonden werd).

Vuur.

God van Abraham, God van Isaak, God van Jacob,

niet van de filosofen en geleerden.

Zekerheid, zekerheid; gevoel, vreugde, vrede.

In onze Postmoderne tijd is Pascal een denker die ons wellicht verder kan helpen.

Twee avonden gaan we ons met elkaar in hem verdiepen.

 

15 Film: Ex Machina           

vrijdag 7 maart, 19.30 uur in Klein Hanckema

Begeleiding Yke Luinenburg

“Ex Machina,” geregisseerd door Alex Garland en uitgebracht in 2014, is een belangrijke film binnen de sciencefiction en technologische thriller genres. De film biedt een diepgaande verkenning van kunstmatige intelligentie (AI) en de morele, ethische en filosofische implicaties ervan.

De plot volgt een jonge programmeur, Caleb, die wordt uitgenodigd door zijn excentrieke baas, Nathan, om deel te nemen aan een experiment waarbij hij Ava, een geavanceerde vrouwelijke robot met een AI, moet beoordelen. Wat volgt is een psychologisch kat-en-muisspel dat vragen oproept over bewustzijn, identiteit en menselijkheid.

“Ex Machina” zet de kijker aan het denken over de ethische aspecten van AI-ontwikkeling. De film stelt vragen zoals: Wat betekent het om bewustzijn te hebben? Hebben AI-entiteiten rechten? Wat zijn de verantwoordelijkheden van de makers van AI? De interacties tussen Caleb, Nathan en Ava bieden een venster op de mogelijke gevolgen van het creëren van bewust denkende machines.

De film onderzoekt wat het betekent om menselijk te zijn. Ava’s vermogen om emoties te tonen en relaties aan te gaan, zet Caleb en de kijker aan het denken over de grens tussen mens en machine. Het roept fundamentele vragen op over wat bewustzijn is en of machines ooit echt menselijke ervaringen kunnen delen.

Hoewel “Ex Machina” fictie is, biedt het een realistische kijk op de richting waarin AI-technologie zich zou kunnen ontwikkelen. De film anticipeert op discussies over de mogelijke gevaren en voordelen van AI en biedt een toekomstperspectief dat zowel intrigerend als verontrustend is.

(Dit stukje is geschreven met behulp van ChatGPT)

 

 

16 Samen een boek lezen: Job van Joseph Roth

 maandag 17 maart 2025, 20.00 uur in Klein Hanckema,

Gespreksleiding ds. Henk Pol

Joseph Roth was een belangrijk Amerikaans Joodse schrijver. Zijn boek Job, roman over een eenvoudige man (Amsterdam/Antwerpen 2022-14) kent als hoofdpersoon de vrome Jood Mendel Singer. Zijn leven in het oosten van Europa was een leven van kommer en kwel. Op verschillende wijzen verliest hij zijn kinderen en ook zijn vrouw. In de Verenigde Staten van Noord Amerika probeert hij – tevergeefs – zo lijkt het een nieuw leven op te bouwen. Dat mislukt. Tot er een verrassende wending in zijn leven komt.

Uiteraard zullen wij in onze bespreking aandacht besteden aan de Bijbelse Job. Hij komt in Mendel Singer tot leven. Of is Mendel Singer het beeld van het volk Israël? Het boek is goed leesbaar, zo’n 200 bladzijden.

Daan Heerma van Voss schrijft: ‘Zelden heb ik in één boek zoveel schoonheid en pijn doorstaan als in Job van Joseph Roth’.

 

 

 

17 Toneel lezen: Nocturne

dinsag 1 april, 20.00 uur in Klein Hanckema

Begeleiding Peter van Kruining

Dit seizoen lezen we met elkaar de eenakter “Nocturne” van Herman Heijermans.

Het is een stuk over een man (Roeland) die een grote fout gemaakt heeft die hij niet meer goed kan maken. Omdat hij het einde van zijn leven ziet naderen wil hij zijn fout bekennen aan degene die hij door zijn fout benadeeld heeft: zijn huishoudster Brigitta. Daar heeft hij heel veel moeite mee. Hij heeft wel gebiecht bij zijn broer die priester is. Zijn broer wil hem helpen maar dat wil Roeland niet. Als hij dan uiteindelijk zijn fout vertelt aan Brigitta, hoe reageert die dan?

Een stuk over zonde en vergeving; over biechten, het biechtgeheim, over het einde van het leven, over liegen en over aanvaarden. Zijdelings komt ook het sacrament van de zieken ter sprake.

Een mooi stuk om te bespreken in de 40 dagentijd.

 

 

 

 

18 Kloosterweekend in Berkel-Enschot bij de trappisten

Data vrijdag 16 t/m 18 mei

Maximaal aantal deelnemers 12 personen

Begeleider Yke Luinenburg

Er zijn niet meer zo veel kloosters in ons land. Ook in de kloosters slaat de vergrijzing toe. Intrede doen is een enorme stap in iemands leven. Tegelijkertijd is er veel belangstelling voor een bezoek, een paar dagen door de week of een weekend. De abdij Koningshoeven is een van de weinige kloosters waar je met een behoorlijk aantal gasten deelgenoot kunt zijn van stilte, aandacht en aanbidding. Het trappistenklooster staat naast de brouwerij van La Trappe.

De abdij en de brouwerij hebben een sterke focus op duurzaamheid. De monniken streven ernaar om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten door middel van zonne-energie, waterbesparing en biologische landbouw. Bezoekers kunnen geïnspireerd raken door hun toewijding aan milieuvriendelijkheid en leren over hun duurzame initiatieven.

De abdij ligt in een rustige, landelijke omgeving die perfect is voor ontspanning en reflectie. Als wij een weekend in de abdij verblijven is het meedoen aan de getijden van de vroege morgen tot de avond het voornaamste programmaonderdeel. Een gesprek met een monnik en een rondleiding horen ook tot de mogelijkheden.

Kosten €105, exclusief reiskosten (vervoer met auto’s)

 

 

19 Culinaire kerkenwandeling

Wij zijn van plan om een wandeling (of indien gewenst fietstochtje) door Noord- en Zuidhorn van kerk naar kerk te organiseren, waarbij er in elk kerkgebouw een korte rondleiding verzorgd wordt. Daarbij wordt het ook een soort lopend buffet met in elke kerk iets te happen en snappen. Uiteraard houden we rekening met deelnemers die minder goed ter been zijn.

Het is de bedoeling dat we deze activiteit in het voorjaar houden. Hebt u belangstelling voor dit bijzondere “uitje” dan kunt u dat aangeven op het opgaveformulier. Bij voldoende belangstelling krijgt u bericht en houden we u op de hoogte!

 

 

Ook in de omgeving van Zuidhorn worden activiteiten aangeboden.

Meer informatie vindt u hier:

Aduard: https://www.pkn-aduard.nl/

Ezinge: https://ezinge.protestantsekerk.net/

Grootegast: https://www.pkn-grootegastsebaldeburen.nl/

Grijpskerk: https://pkngrijpskerk.nl/

wp-content/uploads/2024/08/Activiteitengids-2024-2025-1.pdf

Leek: https://www.pglo.nl/

Niekerk-Oldekerk-Faan-Enumatil: http://www.pg-nofe.nl/

Oldehove-Niehove: https://www.pknoldehove.nl

 

 

 

 

 

 

 

.